Selecteer een pagina

Boekhoudprogramma voor ondernemers

door jan 8, 2019Financieel

Boekhoudprogramma voor ondernemers

door jan 8, 2019Financieel

Boekhouden?

Je moet zelf je boekhouden!

D

e boekhouding doen is voor veel ondernemers een noodzakelijk kwaad. Het is een van die vervelende klusjes die er nu eenmaal bij horen wanneer je voor jezelf werkt. Natuurlijk kunt u de boekhouding van uw bedrijf uitbesteden aan een professionele boekhouder. Hier zitten een aantal flinke voordelen aan en het zal u zeker een heleboel werk uit handen nemen. Het grootste nadeel zit echter voor veel ondernemers in het kostenplaatje dat een gecertificeerde accountant met zich meebrengt.

Dit geldt zeker wanneer u een startende ondernemer bent. In de opstartfase van een bedrijf is het namelijk niet vreemd dat er relatief weinig omzet gedraaid wordt. Het invullen en aangeven van de omzetbelasting van uw bedrijf dient u echter wel minimaal elk kwartaal te doen. Wanneer u hiervoor elke keer een boekhouder in de arm moet nemen kan dit aardig in de papieren lopen.

Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er nog steeds een redelijk aantal taken op uw eigen schouders terecht zullen komen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel boekhoudprogramma’s op de markt welke het stukken gemakkelijker, sneller en zelfs leuker kunnen maken om uw boekhouding gewoon zelf te doen. Uit eigen ervaring kunnen wij zeggen dat het doen van uw eigen boekhouding ook grote voordelen met zich mee zal brengen. En dan hebben we het niet eens over het geld dat hiermee uitgespaard kan worden. Het doen van uw eigen boekhouding brengt namelijk een belangrijk stuk inzicht in de financiële status van uw bedrijf met zich mee, en dat is in onze ogen onbetaalbaar.

Excel vs een boekhoudprogramma

S

teeds meer ondernemers stappen tegenwoordig over van ouderwets boekhouden in Excel naar boekhouden met een online boekhoudprogramma of boekhoud software. En dat is natuurlijk niet voor niets. Boekhouden in Excel vergt namelijk al minimaal een gemiddelde kennis van Excel en de bijbehorende functies, coderingen en formules. Hebt u zelden of misschien zelfs nog nooit in Excel gewerkt, dan kan het opstellen van uw basis boekhoudbestand al een hele kluif zijn, laat staan het bijhouden en bijwerken van dit bestand. En dan is er ook altijd nog de kans op het maken van fouten. Een verkeerde klik, typefout of fout in een formule, en uw hele boekhouding ligt door de war!

Een boekhoudprogramma biedt daarentegen alles kant-en-klaar aan. Berekeningen worden automatisch voor u gedaan door middel van vooraf opgestelde formules en het doorvoeren van eventuele tariefwijzigingen of wijzigingen in de hoogte van de BTW is snel, gemakkelijk en dus erg efficiënt.

Op deze manier hebt u alles wat betrekking heeft tot de boekhouding van uw bedrijf op één plek staan. Hierdoor krijgt en behoudt u heel gemakkelijk het overzicht en wordt het invullen van uw btw-aangifte een fluitje van een cent.

Een beetje serieus boekhoudprogramma biedt tegenwoordig de volgende mogelijkheden:

Urenregistatie

Het registreren van de gewerkte uren voor uw onderneming.

Offertes

Het maken van een of meerdere templates voor uw offertes.

Facturatie

Het maken van een of meerdere templates voor uw facturen.

agsdix-null

Verzenden

Het snel en gemakkelijk opstellen en verzenden van offertes en facturen.

In/Uit

De registratie van uw inkomsten en uitgaven.

agsdix-null

Rekening

Het automatisch registreren van bij- en afschrijvingen op uw zakelijke rekening.

Digitalisering

Het inscannen van uw bonnetjes en digitaal opslaan van uw facturen.

Boekhoudprogramma online of offline?

H

et werken met een boekhoudprogramma kan zowel online als offline. Elk heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen. De grote toegankelijkheid welke online boekhouden met zich meebrengt zorgt ongetwijfeld voor een sterk groeiende populariteit. U kunt met een online boekhoudprogramma immers te allen tijde, en waar en wanneer u maar wilt uw boekhouding bijwerken. Het enige dat u daarvoor nodig hebt is een laptop, tablet of smartphone met een degelijke internetverbinding.

De meeste online boekhoudprogramma’s vergen echter wel een maandelijks abonnement met bijbehorende kosten, terwijl offline boekhoudprogramma’s veelal een vaste prijs op voorhand hanteren. Daar tegenover staat vaak wel dat de meeste online boekhoudprogramma’s een goed beheerde helpdesk bieden, zodat u bij vragen of onduidelijkheden direct deskundig advies in kunt roepen. Dit kan, zeker voor de startende ondernemer, van grote meerwaarde zijn! Ook bieden de meeste boekhoudprogramma’s een gratis proefperiode, zodat u op uw gemak

Boekhoudprogramma vergelijker

Via onderstaande vergelijkingstool kunt u heel gemakkelijk de verschillende boekhoudprogramma’s vergelijken. Kies vervolgens het voor u geschikte boekhoudprogramma en start direct met boekhouden!

Zorgverzekering kiezen als zelfstandig ondernemer

Zorgverzekering kiezen als zelfstandig ondernemer

    Zorgverzekeringswet A ls zelfstandige is het heel belangrijk dat u even wat extra aandacht besteed aan het uitkiezen van uw zorgverzekering. In de zorgverzekeringswet is bepaald dat u, net zoals iedere andere Nederlander, de plicht hebt om een...

Lees meer
Webhosting

Webhosting

Wat is webhosting? ebhosting is een dienst die ruimte biedt om alle benodigde informatie van een website op te slaan en toegankelijk te maken. Denk hierbij aan tekstuele informatie, afbeeldingen en andere bestanden. Webhosting wordt vaak...

Lees meer
Delen