Selecteer een pagina

Is Hedgefinity een piramidespel?

door okt 29, 2018Financieel

Is Hedgefinity een piramidespel?

door okt 29, 2018Financieel

Waarom een blog over Hedgefinity?

A

llereerst een kleine uitleg waarom we dit blog geschreven hebben. De laatste tijd zien we op het internet, en dan voornamelijk op social media, ontzettend veel manieren om ‘snel’ en ‘gratis’ geld te verdienen. Wie dit hoort of leest zal in eerste instantie vrij sceptisch reageren.

Toch zien we meer en meer mensen instappen in de wereld die Multi-level marketing (MLM) heet. De vette worst welke voorgehouden wordt en het geweldige toekomstbeeld van een financieel onafhankelijk leven, zorgen er voor dat steeds meer mensen zich overgeven aan de verleiding van het ‘snelle geld’.

Multi-level marketing, ook wel netwerkmarketing genoemd, is echter niet geheel zonder risico’s. Veel mensen hebben jammer genoeg geen idee wat deze risico’s zijn en of er een mogelijkheid is deze risico’s te beperken.

Wat is Hedgefinity?

H

edgefinity is een van de nieuwste MLM bedrijven welke we sinds enkele weken regelmatig voorbij zien komen, en welke dan ook onze aandacht heeft getrokken.

Als we gaan zoeken naar wat achtergrondinformatie over Hedgefinity, komen we erachter dat er vrij weinig gegevens te vinden zijn. Wanneer we Hedgefinity intypen in Google, is hun eigen website het eerste zoekresultaat dat naar boven komt. Na de website grondig te hebben doorgespit, komen we tot de conclusie dat er geen informatie te vinden is over de eigenaar van het bedrijf, noch over de plaats of datum van oprichting.

De datum waarop de domeinnaam hedgefinity.com is geregistreerd hebben we wel kunnen vinden. Dit blijkt op 20 juni 2018 te zijn geweest. De registratie van de domeinnaam is echter privé gedaan, waardoor verdere informatie over de eigenaar ven het domein of de plek waar de registratie plaatsvond niet vrijgegeven wordt.

Vaak is het ontbreken van dergelijke achtergrondinformatie een eerste teken dat je te maken hebt met een vorm van fraude of oplichting. Dit hoeft uiteraard niet per definitie zo te zijn.

Wat doet Hedgefinity precies?

H

edgefinity noemt zichzelf een “social enterprise business funding platform”, met andere woorden: Een sociaal platform voor bedrijfsfinanciering.

Het platform is opgericht om zogenoemd ‘gratis’ kapitaal en subsidies te genereren voor bestaande en nog op te richten ondernemingen.

Dit doen zij naar eigen zeggen met behulp van een “eenvoudige maar geavanceerde en doordachte” crowdfunding techniek.

De datum waarop de domeinnaam hedgefinity.com is geregistreerd hebben we wel kunnen vinden. Dit blijkt op 20 juni 2018 te zijn geweest. De registratie van de domeinnaam is echter privé gedaan, waardoor verdere informatie over de eigenaar ven het domein of de plek waar de registratie plaatsvond niet vrijgegeven wordt.

Vaak is het ontbreken van dergelijke achtergrondinformatie een eerste teken dat je te maken hebt met een vorm van fraude of oplichting. Dit hoeft uiteraard niet per definitie zo te zijn.

Bied Hedgefinity producten of diensten aan?

kort en bondig:

Nee.
Hedgefinity biedt geen goederen of diensten aan welke ze verkopen. Dit betekend dus ook dat er geen enkele manier is waarop omzetten behaald kunnen worden waaruit de bonussen of rente voortvloeit. Het enige dat ze een affiliate kunnen bieden, is de toegang tot het platform en dus het lidmaatschap bij Hedgefinity zelf, dat je voor slechts $11,- koopt.

Hoe komt Hedgefinity dan aan geld om die bonussen te betalen?

Op dit moment zijn we bij de essentie van het verhaal aanbeland. Want hoe komt dit bedrijf in hemelsnaam dan aan geld om jou de beloofde gouden bergen te bezorgen? En dat voor maar $11,- inleg?

Dit doen ze door gebruik te maken van de volgende structuur:

Miljoenen artikelen

De definitie van een Piramidespel

B

ij een piramidespel doen deelnemers een inleg, waarna ze anderen moeten overhalen mee te doen en diezelfde inleg te doen. Vervolgens wordt de inleg van deze nieuwkomers als bonus uitbetaald aan de reeds bestaande deelnemers. De hoogte van deze uitbetalingen zijn afhankelijk van het aantal nieuw verworven leden.

Dat piramidespellen in de meeste landen illegaal zijn, zou op zichzelf al reden genoeg moeten zijn om zeer kritisch te kijken naar dit soort MLM-bedrijven. Daarnaast zijn er alleen in Nederland al talloze voorbeelden te geven van bedrijven welke veroordeeld zijn voor het voeren van dergelijke frauduleuze structuren.

Zo was er bijvoorbeeld PlanB4you B.V, welke op 18 maart 2016 failliet werd verklaard door de rechtbank, waarna de leden de dupe werden van deze oplichtingspraktijken. Zij konden fluiten naar hun inleg, laat staan naar het beloofde rendement.

Wanneer je een korte zoektocht doet op Google, kom je erachter dat er nog veel meer bedrijven en ondernemingen in de loop der jaren tegen de lamp zijn gelopen.

De definitie van een Ponzi Scheme

E

en Ponzi Scheme is een onwetmatige opzet in de wereld van beleggen, waarbij oude investeerders geld ontvangen dat door de organisatie geint is bij de nieuwe investeerders. Zolang nieuwe investeerders blijven instappen, kan deze werkwijze worden voortgezet. Een gebrek aan nieuwe investeerders leidt uiteindelijk tot het instorten van het systeem, of het bedrijf wordt opgedoekt door overheden of instanties nog voor dit kan gebeuren. Het kan simpelweg niet eindeloos door blijven gaan.
Een aantal herkenningspunten van een dergelijke Ponzi Scheme zijn:

  • De belofte van enorm hoge rendementen.
  • De belofte van gegarandeerde rendementen.
  • Het risico dat wordt voorgespiegeld is laag.
  • Weinig tot geen transparantie over eigenaren en herkomst van het geld.
  • Ingewikkelde strategieën
  • Het verzoek om te herinvesteren met de belofte van een nog hogere beloning.
  • Het behalen van resultaten met weinig tot geen inspanningen.

Het verschil tussen Ponzifraude en een piramidespel

B

ij een piramidespel moeten de deelnemers zelf nieuwe investeerders of deelnemers zoeken. Bij een Ponzi Scheme zijn het de organisatoren die dit doen. De ’verantwoordelijkheid’ voor het succes van het bedrijf ligt dus bij iemand anders. Bij Ponzifraude krijg je als deelnemer dus geen uitkering over de moeite die je doet om nieuwe leden te werven, maar is de hoogte van je commissie afhankelijk van de tijdsduur en grootte van de inleg.

Opvallend in dit geheel is dat je ziet dat Ponzifraude en piramidespellen voor een groot deel dezelfde structuur hebben en verweven zijn met elkaar. Met hier en daar wat kleine verschillen op basis van werkwijze, laten veel MLM bedrijven dan ook een combinatie zien van deze frauduleuze structuren.

Conclusie

We zeggen met dit blog niet dat Hedgefinity per definitie een piramidespel of Ponzi Scheme is, het voldoet echter wel aan de meeste kenmerken van een dergelijk piramidespel. Het heeft dus wel alle schijn tegen!

Ons advies met betrekking tot Hedgefinity en soortgelijke Multi-level marketing bedrijven luidt dan ook:

  • Gebruik je gezonde verstand wanneer je besluit in zee te gaan met dit soort MLM bedrijven. Laat je niet te veel lijden door emoties.
  • Ben je bewust van de risico’s.
  • Besluit je toch deel te nemen, doe dit dan enkel met geld dat je kunt missen. Zorg dus dat je bij een eventueel verlies niet in de financiële problemen komt!
Boekhoudprogramma voor ondernemers

Boekhoudprogramma voor ondernemers

  Boekhouden? Je moet zelf je boekhouden! D e boekhouding doen is voor veel ondernemers een noodzakelijk kwaad. Het is een van die vervelende klusjes die er nu eenmaal bij horen wanneer je voor jezelf werkt. Natuurlijk kunt u de boekhouding van uw bedrijf...

Lees meer
Webhosting

Webhosting

Wat is webhosting? ebhosting is een dienst die ruimte biedt om alle benodigde informatie van een website op te slaan en toegankelijk te maken. Denk hierbij aan tekstuele informatie, afbeeldingen en andere bestanden. Webhosting wordt vaak...

Lees meer
Delen